Node JS

October 15, 2020

Node JS nedir ? Avantajları nelerdir ? Neden Node JS kullanırız ? Bu soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz ?

Node aslında temelde bir javascriptir. Javascript şuan ön tarafta çok fazlaca kullanılmaktadır. Angular, React ve Vue günümüzde en popüler javascript framework veya kütüphaneleridir. Client tarafında bu kadar yoğunlukla javascript yazarken sunucu tarafında da javascript yazmak isteyenler için bir javascript runtime platformudur. 2009 yılında Ryan Dahl tarafından geliştirilmiştir.

Node asenkron bir yapıya sahiptir. Yani olay bazlı (event-driven) non-blocking yapıya sahiptir. En dikkat çekici özelliği budur. İşlemleri sıra ile yapmak yerine tek bir thread ile paralel olarak yani işlemleri birlikte yapma yolunu seçer. Bu sayede anlık olarak daha çok işlem yapılabilir.

Avantajları;

Javascript: Sunucu tarafında da javascript yazabilmemizi sağlar. Bu sayede client ve sunucu arası yönetim daha da kolaylaşabilir.

Thread: İşlemlerin tek bir thread üzerinden bloklanmadan çalışabilmesi avantajlardan bir diğeridir. Çünkü thread sayısı artıkça performans gereksinimi gerekebilir.

Asenkron: Node asenkron yapıya sahiptir. Yukarıda da söylediğim gibi işlemleri paralel olarak birlikte yapabilir. Uygulamamız başka servislere veya veritabanına istek attığında diğer iş parçacığı bu işlemin bitmesini beklemek zorunda değildir. Böylece gelen istekleri beklemeden işleme koyulur. Callback sayesinde işlemlerin bittiği bilgisi verilir.

Node Package Manager: Npm dediğimiz bu package manager sayesinde, ihtiyacımız olan bazı işlemleri geliştircilerin bu ortama sunduğu hazır paketler halinde kolaylıkla halledebiliriz. Bu sayede çok hızlı proje geliştirebilirsiniz. Node bu moduler yapısı avantajlarındandır.

MongoDB: NoSQL veritabanlarının en ünlüsü Mongo DB dir. Mongo DB de verileri JSON formatında saklıyor olabilmemiz ve Node ile çok uyumlu bir şekilde çalışması avantajlardan bir diğeridir.

Gerçek zamanlı uygulamalar: Socket.io teknoloji kullanarak gerçek zamanlı uygulamaları çok daha basit ve hızlı bir şekilde ortaya çıkarabiliriz. Bu tarafıda Node un avantajlarından sayabiliriz. Günümüzde birçok uygulamanın sunucu tarafında Node teknolojisi kullanılmıştır. Bunlarda en önemlileri; Linkedin, Uber, Netflix, PayPal … şimdilik aklıma gelen en önemlileri bunlar.

Node JS daha çok startup akımları tarafında tercih edilse de kullanıldığı firmalar ve avantajlarına da bakıldığında büyük projelerde de çok rahatlılıkla kullanılabilir ve node sunucu tarafında performanslı bir şekilde çalışabilir.

Share: